Головна » 2020 » Лютий » 18 » Наші ювілеї
19:18
Наші ювілеї

                    30 років тому вперше в Україні було створено Верховинське районне Товариство «Гуцульщина». З  нагоди відзначення ювілею 14 лютого у селищі Верховина відбувся круглий стіл під час якого проаналізовано діяльність Товариства за цей період, та окреслено нові завдання на майбутнє. 

 

 Круглий стіл традиційно розпочався із виконання державного гімну України та молитви. Головуючий на засіданні Ярослав Кікінчук  нинішній голова районного Товариства «Гуцульщина» запросив учасників урочистого засідання висловитися про історію створення та діяльності Товариства за цей період. 

Цікавими спогадами поділились учасники перших установчих зборів Петро Понеполяк, Іван Дроняк та Дмитро Кіращук. Про діяльність Товариства у період 1995-2015 рр. розповіли Іван Зеленчук, Микола Ілюк, Володимир Синітович, Ганна Ілійчук, Парасковія Рашковська,  Ярослав Зеленчук, Всеволод Ватаманюк, Михайло Пониполяк та інші. Роман Клим - теперішній редактор видавництва «Гуцульщина», проаналізував видавничу діяльність  та  звернув увагу на особливу роль у відновленні випуску журналу «Гуцульський калєндар» колишнього голови  Товариства Дмитра Ватаманюка.

 Йшлося про активну участь Товариства у проведенні спільно з органами виконавчої влади та місцевими самоврядування регіону «Гуцульщини» Міжнародних Гуцульських фестивалів, науково-практичних конференцій та інших культурно-мистецьких заходів, що сприяють збереженню та примноженню Гуцульської культури. Особливий наголос був зроблений на участі Товариства у вирішенні питань соціально-економічного розвитку регіону «Гуцульщина». Голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк підкреслив важливу роль в розбудові товариства тодішнього голови Дмитра Ватаманюка та зупинився на актуальних завданнях  в умовах проведення адміністративної територіальної реформи, створення об’єднаних територіальних громад, реорганізації закладів культури, впливу урбанізаційних процесів та налагодження міжнародної співпраці.

 

 

За багаторічну працю та активну громадську діяльність Дмитро Стефлюк

вручив найвищу нагороду «Медаль за особливі заслуги перед «Гуцульщиною»:

  • Калині Ватаманюк – Заслуженій журналістці України, багаторічній редакторці видавництва «Гуцульщина»;
  • Івану Дроняку – Заслуженому працівнику культури України;
  • Петру Шкрібляку – (посмертно) – колишньому засновнику та багаторічному директору філії «Гуцульщина» науково - дослідного інституту МОН України (нагорода вручена його дочці Ірині), а також висловив вдячність Михайлу Нечаю, який протягом дев’яти років очолював Верховинське районне Товариство.  За баготорічну працю та активну громадську діяльність відзначені  подяками   Товариства:
  •  Дмитро Кіращук – редактор газети «Верховинські вісті»;
  • Оксана Коломийчук – колишній начальник відділу культури і мистецтв Верховинської РДА;
  • Ганна Ілійчук – поетеса, активістка товариства «Гуцульщина»;
  • Микола Ілюк – музикант, засновник приватного музею «У трембітаря».

 

 

По підсумках роботи прийняті звернення та рекомендації  до органів місцевого самоврядування, виконавчої влади та керівників районних і міських Товариств «Гуцульщина» щодо посилення співпраці з питань збереження гуцульської культури, побуту і традицій, налагодження співпраці з товариствами приятелів Гуцульщини в Україні та за кордоном.

 В роботі круглого столу взяли участь і виступили Василь Бровчук – голова Верховинської райдержадміністрації та Іван Маківничук – заступник голови Верховинської районної ради, які підтримали думку учасників круглого столу про те, що у вирішенні поставлених завдань підтримки етно - культурної, історичної спадщини, має бути відповідальною роль державних  органів законодавчої та виконавчої влади   України.

Учасників круглого столу Гуцульськими співанками привітала у Роксолана Кітлярук, а грою на музичних інструментах Микола Ілюк.

 

Фото - Роман Клим

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 388 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0