Головна » 2018 » Грудень » 18 » Молоді творчі таланти Гуцульщини
19:07
Молоді творчі таланти Гуцульщини

   Гуцульщина - край талантів, обдарованих людей і чарівної природи. Неповторні гірські вершини, розмаїті зелені ліси та барвисті полонини, збагачуючи людей духовно, обдаровують їх унікальними здібностями, що називаються талант від Бога. Наша розповідь буде про двох талановитих братів Романа та Володимира Тафійчуків. Де тече бурхливий Черемош,  до стрімких гір притулилося село Рівня.

 

Тут, у простій гуцульській сім’ї, народилися Роман і Володимир. Навчаючись у Верхньоясенівській школі хлопці завжди старалися допомагати батькам по господарству. Але помисли і мрії юнаків завжди були спрямовані на розвиток і удосконалення своїх природних покликань. Володимир з дитинства мріяв про кар’єру актора, проявляючи неабиякі здібності. Роман, обдарований від природи дзвінким, чистим, мелодійним голосом, сповнений особливою творчою енергією, дуже любив співати. Будучи наполегливими і цілеспрямованими хлопці розуміли, що талант – це коштовна перлина і потребує щоденного самовдосконалення, клопіткої праці та перемоги над самим собою. Розраховувати приходилося на свої власні сили, адже багатих батьків чи знайомих продюсерів не було.

 

   Володимир у 2002 році вступив на театральне відділення Прикарпатського національного університету  і по його закінченні отримав спеціальність актор драми і кіно. Разом з однокурсником Тарасом Бенюком у 2009 році створили приватну театральну компанію «Бенюк і Тафійчук». Заодно Володимир був прийнятий на посаду актора драми в Івано-Франківський Облмуздрамтеатр. Перші ролі для молодого актора були досить цікавими, допомагали його утвердженню. Володимир відчував закони театральної сцени і розумів, що енергетика, через емоційне переживання актора впливає на глядачів. Артист, в свою чергу пропускає через себе енергетику автора п’єси, розкриваючи його задум та сюжет драматичного твору. В своїй творчій діяльності юнак зіграв такі ролі: Олексій – у п’єсі М.Ладо «Дуже проста історія» (режисер С. Кузик), Бенволіо – В.Шекспір «Ромео і Джульєтта» (Р. Держипільський), Жульєн – Е.Шмітт «Готель двох світів» (О. Пастух), Чорт – М. Гоголь «Ніч перед Різдвом» (М. Жила), Гриць – О. Кобилянська «У неділю рано зілля копала» (О.Пастух).

 

 

 

 Але нестримна творча особистість вимагала нових звершень. Звільнившись за власним бажанням з Облмуздрамтеатру хлопець знов почав працювати зі своїм колегою Т.Бенюком над створенням у Івано-Франківську міського «Нового театру». Їхня праця і старання увінчалися успіхом.

 

В Новому театрі Володимир працює актором вищої категорії. Енергійний, сповнений творчих планів, безвідмовний, з вродженим почуттям оптимізму і гумору Володимир виконує нові ролі, удосконалюючи свою акторську майстерність.

   Музичні здібності Романа Тафійчука, брата Володимира, проявилися ще у дитячому віці.  Під час навчання у школі хлопець співав у хорі, навчався грати на баяні та брав активну участь у художній самодіяльності. У 2000 році, після закінчення Верхньоясенівської школи, не маючи жодної музичної освіти і нотної грамоти хлопець вступив до Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника Інститут культури і мистецтв  (музичний факультет). Під час навчання Роман знайомиться з талановитими музикантами, композиторами, співаками: В. Лазарович, С. Весна, І. Лончина та гуртом «Дзвони». Молодий співак набирається вокального досвіду удосконалюючи свій талант, розуміючи, що його покликання – нести людям українську пісню. Голос юного співака чистий і мелодійний, вражає своєю силою, широтою, надзвичайною звуковою насиченістю. Його пісні розраджують, підтримують, запалюють оптимізмом, підносять духовно, адже в них співає душа і серце співака.

 

   Перший успіх прийшов до Романа Тафійчука  у 2007 році. Він став дипломантом на ІІ Міжнародному фестивалі естрадної і фольклорної музики «Зелені свята на Гуцульщині». У 2010 році Народний артист України, композитор Остап Гавриш нагороджує званням лауреата ІІ премії, за участь у Всеукраїнському фестивалі мистецтв «Карпатські зорі». У 2011 році молодий співак започаткував перший конкурс – фестиваль «Музика весни», де отримав гран-прі. Було багато концертів, фестивалів, нагород. Та за словами Романа самий важливий фестиваль – це «Пісня буде поміж нас» присвячений пам’яті Народного артиста України Назарія Яремчука, що проходив у м. Вижниця.

   До честі молодого співака за участь у ньому хлопець був нагороджений Дипломом ІІІ ступеня. Юнак був приємно вражений, адже Н.Яремчук для нього – це генофонд української пісні. За багаторічну роботу директором будинку культури у селі Рівня та участь у різноманітних пісенних заходах Роман нагороджений грамотами і дипломами обласної, районної та сільської ради.

   За своє творче життя співак виконав близько 200 найменувань пісень українських композиторів. За словами Романа, пісня для нього – душа, маленька новела із своїм світом почуттів, драматургічним ладом, героями, а сцена – пісенний храм та шлях до високого творчого Олімпу. Зараз Роман Тафійчук зі своїми друзями працює над своїм першим сольним концертом.

   За свої творчі здобутки Володимир і Роман вдячні Господу Богу і своїм дорогим батькам за їх розуміння, допомогу, за свободу вибору своєї нелегкої, але цікавої професії.

                                                       Юрій  Ватуйчак                          Краєзнавець

 

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 644 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0