Головна » 2018 » Жовтень » 24 » Верховинська старовіччина професора із Чивчина
18:04
Верховинська старовіччина професора із Чивчина

   

                   23 жовтня на Верховинщині відбулась презентація книги «Верховинські згадки», яку написав на початку ХХ сторіччя, видатний український педагог, публіцист, громадський та політичний діяч з Буковини Єротей Пігуляк. Книга  надрукована з ініціативи управи ГО Всеукраїнського,  ради Верховинського районного товариств «Гуцульщина» та кандидата історичних наук Ярослава Зеленчука у видавництві «Писаний камінь»  м. Косів, видавець Михайло Павлюк, при фінансовій підтримці Івано-Франківської обласної ради та сприянні депутата обласної ради Сергія Басараба.  Книга складається з двох частин: «В полонині» і «Над озером», загальний обсяг 200 сторінок.

У презентації взяли участь заступник голови обласної ради – Сергій Басараб, голова Верховинської РДА – Олег Лютий, заступник голови Верховинської районної ради Іван Маківничук, представники відділу культури, бібліотечних і музейних установ, загальноосвітніх шкіл, засобів інформації, громадських та краєзнавчих організацій.

          Відкриваючи презентацію голова ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» – Дмитро Стефлюк коротко охарактеризував нове видання і зауважив, що починаючи з 1890 року, у зв’язку з хворобою, Єротей Пігуляк кілька років провів в Карпатах. В горах Єротей писав про місцевих гуцулів. Їх важке життя письменник змальовував так тонко, пронизливо, що йому немає рівних. Основні події першої книги в основному відбуваються на горі Чивчин, а другої-над озером Шибеним. В них автор вміло вкраплює моменти життя з різних місць тодішньої Австро-Угорської імперії.

            Виступаючі на презентації Сергій Басараб, Олег Лютий, Іван Маківничук,  Михайло Павлюк та керівник Верховинського центру дослідження ірозвитку туризму Гуцульщини – Петро Понеполяк  висловили щиру вдячність всім, хто долучився до видавництва цієї історико-краєзнавчої книги і висловили пропозиції про необхідність в подальшому продовжувати  видавництво літератури про історію Гуцульського краю, його культурних та громадських надбань.

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 429 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0