Головна » 2019 » Лютий » 21 » В Ужгороді визначили переможців Всеукраїнських конкурсів до 100-річчя Гуцульської республіки
11:03
В Ужгороді визначили переможців Всеукраїнських конкурсів до 100-річчя Гуцульської республіки
 

Цього року Закарпаття відзначає одну з важливих історичних дат – 100-ліття першого українського державного утворення – Гуцульської республіки.

Вона проіснувала близько півроку, охоплювала територію в тисячу квадратних кілометрів та близько 20 тисяч населення. Центром було Ясіня. Символом – синьо-жовтий прапор.
З ініціативи письменника Олександра Гавроша та Фонду розвитку молодіжних рухів «Вперед» було проведено творчий конкурс до 100-річчя Гуцульської республіки 
12 лютого в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка журі у складі доктора історичних наук Сергія Федаки, редактора гуцульського журналу «Ґражда» Олександра Масляника, мистецтвознавиці Лесі Поліхи, керівника Фонду розвитку молодіжних рухів «Вперед» Михайла Дідича, письменника Олександра Гавроша оголосило переможціву двох номінаціях. .
У номінації «Художній твір» перше місце посіла Софія Ничкало за новелу «Незнайомець», ІІ місце - Катерина Бойко за оповідання «Шляхами широкими», ІІІ місце - Леся Родіна за есей «Листи з Канади».
У конкурсі плакатів І місце зайняла Дарина Задорожня за роботу «Танок», ІІ місце - Емілія Сливчук, ІІІ місце - Влада Джанда.


Єпископ Православної церкви України Віктор Бедь, який відзначив необхідність проведення подібних конкурсів, аби по-новому подивитися на вагомі історичні події нашого краю, оголосив, що Карпатський університет імені Августина Волошина також хоче відзначити роботи учасників конкурсу – Анастасії Ісак та Дарини Задорожньої. 
Керівник Фонду розвитку молодіжних рухів «Вперед», учасник АТО Михайло Дідич, який вручив переможцям премії, повідомив, що подібний конкурс буде проведено і до 80-річчя Карпатської України.
Своїми думками про Гуцульську республіку та роботи конкурсантів поділилися всі члени журі, учасники конкурсу, доктор історичних наук Роман Офіцинський та кандидат мистецтвознавства Іван Небесник-молодший.
Окрім того, на вечорі було презентовано працю керівника оборони Карпатської України Михайла Колодзінського «Українська воєнна доктрина».

 
 
Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 431 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0