Головна » 2017 » Липень » 3 » Українці великий Європейський народ
21:15
Українці великий Європейський народ

 «Талант – це іскра Божа, якою людина спалює себе,

освітлюючи цією власною пожежею шлях іншим»

В.Ключевський

Кажуть, що коли народжується дитина – в небі загоряється зірка, яка наперед визначає її долю і життєвий шлях. Звідси і переконання, що кожен має свою зорю і все життя аж до останньої миті людина знаходиться під нею.

Кажуть, що кожна дитина, яка народжується, народжується Господом Богом талантом.

Так, в відомого подружжя Григоруків, Антона Антоновича і Аделі Григорівни, 40 років тому народився синочок, який вже в 36 років став першим Віце-президентом Академії Енергетики України, академіком.

Як кажуть в народі «Яблуко від яблуні падає не далеко», це правда. Син успадкував від батьків всю ту світлу енергетику, яку несе це подружжя по житті.

Мама Аделя Григорівна – заслужений працівник освіти України, член Національних спілок письменників та журналістів України, голова Косівської районної організації НСЖУ, старший науковий працівник науково-дослідної лабораторії «Гуцульська етнопедагогіка і гуцульщинознавство» Національної академії педагогічних наук України, літературний критик і літературознавець, лауреат багатьох загально-національних конкурсів, член Наукового товариства ім..Тараса Шевченка, редактор газети «Освітянський вісник», що виходить на Косівщині, заступник головного редактора літературно-мистецького і громадсько-суспільного журналу «Гуцули і Гуцульщина», автор багатьох видань, в тому числі і дитячих. Цього року на Батьківщині дитячої письменниці Марійки Підгірянки з поміж п’яти лауреатів 2017 року премію у номінації «Література» отримала Аделя Григорук за художні твори для дітей.

            Батько Антон Антонович Григорук – викладач Косівського училища декоративно-прикладного мистецтва ЛНАМ, художник-оформлювач літературно-мистецького і громадсько-суспільного журналу «Гуцули і Гуцульщина», та автор художнього оформлення художніх книг українських і зарубіжних письменників, член Спілки Художників: «Клуб українських митців».

            В цьому році в світі зявилася книга «Золотий фонд нації. Українці – великий Європейський народ» / Упорядник В.В.Болгов ._К.: Українська конфедерація журналістів. – 416с.

            Книга побачила світ з нагоди 10-ї річниці Всеукраїнської програми «Україна. Європа. Світ. Золотий фонд нації».

            До змісту ввійшли:

  1. Лауреати Національної премії України ім.. Т.Шевченка, зокрема наші земляки: Малкович Іван Антонович – український поет і видавець, редактор, упорядник, автор та перекладач, власник, головний редактор і директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», Стефюк Марія Юріївна – народна артистка України, за значний особистий внесок у розвиток української культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави.
  2. Ювіляри України
  3. Видатні енергетики України – Ювіляри. Саме до видатних енергетиків України відноситься наш геніальний земляк, випускник Косівської ЗОШ №2 I-III ступенів Григорук Іван Антонович – син високоосвічених інтелігентів Григоруків.

Григорук Іван Антонович – перший Віце-президент Академії Енергетики України, академік. Почесний енергетик України. Відзначений медаллю «За заслуги в розвитку енергетики України», подяками: Організації Об’єднаних Націй, Національної Академії наук України, Академії Енергетики України, Національної Академії правових наук України, Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності, Українського Наукового-дослідного і Проектно-конструкторського інституту будівельних матеріалів та виробів, Української Ради винахідників і новаторів.

В 2000р. закінчив Київський національний університет ім..Тараса Шевченка.

2001-2003рр. Київський завод «РАДАР» - заступник начальника планово – економічного відділу.

2003-2006рр. ТОВ «Аудиторська фірма «LucaPacioli - Audit»» - заступник директора по зовнішньоекономічним зв’язкам з розвитку енергетики, промисловості та інфраструктурних проектів.

2003-2008рр. Представництво «КАЗТРАНСГАЗ» в Україні – радник.

2005-2006рр. В складі Міжнародної Робочої групи приймав участь в розробці проекту переорієнтації Хмельницької атомної електростанції в комплексі з ЛЕП 750 кВ на експорт електроенергії ХАЕС-Жешув (Польща).

2005-2008рр. Представництво «КазМунайГаз» в Східній Європі – радник в Україні.

2006-2009рр. Представництво «Чеські електричні заводи» (CEZ Ukraine) – радник.

2010р. – по теперішній час Академія Енергетики України – Перший віце-президент, академік.

2012р. ТОВ «Укр-Терм» - керуючий проектом будівництва теплоелектростанції потужністю 17 МВт.

2014-2016рр. «Вінницяоблтеплоенерго» - радник з енергетики та впровадження енергоефективності на виробництві.

2014р. – по теперішній час Держагенство з енергоефективності та енергозбереження – член Робочої групи по розробці проектів проектів нормативно-правових актів з реалізації державної політики енергоефективності.

2014р. – по теперішній час «Center for Economic and Environmental Parntership» Inc. NY, USA – Повноважний представник в Східній Європі та Центральній Азії, СЕЕР все понад 20 років успішно працює над реалізацією міжнародних проектів з розвитку енергетики, науковими дослідженнями з генерації чистої енергії, енергоефективності та екології. Основними партнерами є Фонд братів Рокфеллерів, Фонд Слоуена, Група Світового банку, Департамент енергетики США та ін.. 2014-2015рр. Voltage Vision Electrical Installation Works, LLC Dubai, United Arab Emirates – радник. Компанія спеціалізується на будівництві високовольтних магістральних та розподільчих ЛЕП, потужних електричних підстанцій, окрім того – будівництві та реконструкції електростанцій.

2015-2016рр. Держагенство з енергоефективності та енергозбереження – член Робочої групи з розробки принципів діяльності «Фонду енергоефективності та розвитку використання відновлювальних джерел енергії».

2015-2016р. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, Громадська Рада – член експертної комісії.

2016р. – по теперішній час Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлового-комунального господарства України «Український Науково-дослідний і Проектно-конструкторський інститут будівельний матеріалів та виробів» - радник.

2016р. – по теперішній час Міністерство енергетики та вугільної промисловості України. Член Громадської Ради – заступник голови комісії з енергоефективності та розвитку відновлювальної енергетики, заступник голови комісії з міжнародного співробітництва. 

2016р. – по теперішній час Чорнобильська атомна електростанція – член спільної робочої групи з визначення оптимальних напрямків реалізації проекту будівництва СЕС потужністю понад 100 МВт.

2017р. – приймає участь в міжнародному консорціумі по реалізації та управлінні будівництва в Україні парку СЕС загальною потужністю понад 300 МВт.

За час професійної діяльності брав участь в 35 проектах реконструкції, будівництва та монетизації об’єктів традиційної генерації й відновлювальної енергетики в Україні та за кордоном.

Автор понад 200 статей і публікацій в наукових збірниках «Держкомстатистики України», наукових вісниках «Державної Академії статистики, обліку і аудиту України», Чернівецького національного університету, в профільних наукових журналах і спеціалізованій літературі, інтернет – виданнях.

Співорганізатор, постійний учасник, доповідач на міжнародних науково-практичних конференціях, інвестиційних форумах, «круглих столах», а також національних і міжнародних прес-конференціях в області розвитку енергетики і енергоефективності, промисловості та інфраструктури.

В подружжя Григоруків є крім Івана ще два сина: Олександр, який працює перекладачем в державних юридичних установах, на даний час проживає в Франції, працював помічником Міністра Юстиції і уряді Франсуа Олланда. Син Тарас – теж юрист по спеціальності, але в нього зараз інше покликання, захищати Україну. З 2015 року знаходиться в зоні АТО на Східному фронті в Марянці, Щясті...

Родина Григоруків, щиро вдячна всім вчителям, викладачам, які приклали багато знань, щоб з їхніх синів виросли порядні, досвідчені, інтелігентні люди.

  1. Театральна родина України
  2. Метці України
  3. Українці – великий Європейський народ
  4. Хто є в будівництві та архітектурі
  5. Іменний покажчик

Видання є спробою дослідити один із головних напрямків розвитку України – інтеграцію нашої держави до європейського співтовариства. Пріоритетом у роботі журналістів є створення нарисів про життя та діяльність знакових особистостей наукового, економічного, культурного та громадського життя України, що є відліком нової ери в розвитку української нації-епохи вільної європейської країни.

Всеукраїнська програма «Україна. Європа. Світ. Золотий фонд нації» вкотре демонструє відкритість світу та обєднання нас навколо освідчених людських цінностей.

Родина Григоруків подарувала для Косівської районної бібліотеки цю книгу, це є надзвичайно енциклопедичне видання.

29 червня відбулося чергове засідання Клубу інтелігенції, на якому бібліотекар відділу обслуговування Кікоть Г.О. ознайомила присутніх з даною книгою. Крім того вшанувались ювілейні дати і від дня народження Олександра Барвінського (1847-1926), педагога, історика, голови НТШ, громадсько-політичного діяча, доповідав голова Клубу інтелігенції Зеновій Библюк.

До 160-ї річниці від дня народження Кирила Геника (1857-1926), відомого громадсько-культурного діяча, журналіста у Канаді, одного з березівської трійці, родом з с.Нижній Березів Косівського району, доповідав Джуранюк Юрій Йосипович.

Аделя Григорівна представила нову книгу Петра Дмитровича Гавуки «Тлумачний словник Гуцульські говірки», до якої написала вступну частину. Сам автор, Петро Дмитрович розповів про клопітну трирічну працю.., але завдяки оптимізму і впевненості книга побачила світ. Більш детально про цю книгу, ми будемо говорити на нараді сільських завідувачів бібліотек в місяці липні.

Досить цікавий матеріал подавали доповідачі про такі відомі особистості.

Шановні, косівчани! Не шкодуйте свого часу завітати до нас на Клуб інтелігенції, який проходить кожного місяця в останню середу, о 15:00 год. Тут ви почерпнете для себе багато цікавого, нового і збагатитесь духовно.

Г.О. Кікоть

Секретар Клубу інтелігенції,

Бібліотекар Косівської ЦРБ

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 678 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0