Головна » 2019 » Січень » 22 » У Гуцульському краї на Путильщині урочисто відзначили День Соборності України
11:19
У Гуцульському краї на Путильщині урочисто відзначили День Соборності України

 22 січня українці відзначають одне із основоположних державних свят, яке в числі інших заклало фундамент майбутньої незалежності України. Нині виповнюється 100 років з часу підписання в Києві на Софіївській площі Акту Злуки між Українською народною республікою та Західноукраїнською народною республікою.

 

Сьогодні, 21 січня, путильчани на урочистих зборах, присвячених Дню Соборності України відзначили поважну ювілейну дату, яка в своїй основі засвідчила, що українці бажають жити разом в єдиній державі. Участь в заходах прийняли багато горян. Це представники виконавчої та представницької влади району, працівники установ, організацій, підприємств, громадський актив селища, волонтери та воїни АТО. Почесним гостем свята став голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк.

 

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих героїв, воїнів, які полягли захищаючи незалежність нашої держави на Сході. На знак вшанування учні шкіл поклали корзини з квітами до пам’ятників героям Небесної Сотні, захисникам України та учасникам визвольного руху на Буковині.

 

У своїй промові голова районної державної адміністрації Микола Савчук підкреслив важливість історичних подій, які передували підписанню Акту Злуки. Звертаючись до присутніх Микола Петрович провів паралель між сьогоденням та подіями сторічної давнини, відзначивши, що тільки завдяки патріотам, героям, громадській активності українців наша країна за цей час не тільки утвердилась як держава, здобула незалежність і суверенітет, але й продовжує виборювати свою територіальну цілісність.

 

З нагоди Дня Соборності України, 100-річчя Буковинського Віча, враховуючи заслуги перед Батьківщиною та за активну громадську позицію очільник виконавчої влади району вручив учаснику АТО Івану Яремійчуку ювілейну відзнаку, засновану Чернівецькою обласною державною адміністрацією «100 років Буковинського віча». Таку ж нагороду одержав вчитель інформатики Дихтинецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Михайло Грицюк.

 

Від імені районної ради та Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» вітання путильчанам адресували також очільник представницького органу району Микола Шевчук та голова Всеукраїнського товариства Дмитро Стефлюк. Виголошуючи промову Дмитро Петрович засвідчив своє шанування Путильському краю та відзначив внесок гуцульської спільноти в історичних подіях, пов'язаних з прийняттям Акту Злуки. Керівник товариства виконав почесну місію, вручивши голові районної державної адміністрації відзнаку «За особливі заслуги перед Гуцульщиною».

 

Патріотичними піснями, національними наспівами гуртували навколо національної ідеї державності юні вокалісти та вже знані в краї аматори художньої самодіяльності, троїста музика з села Дихтинець.

 

Категорія: Новини Буковинської Гуцульщини | Переглядів: 461 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0