Головна » 2017 » Липень » 31 » Світлиця скликає гуцулів
17:26
Світлиця скликає гуцулів

Як ми повідомляли, минулого четверга 20 липня у Надвірній урочисто відкрили й освятили світлицю-музей Гуцульщини

На урочисте відкриття завітали представники обласної, районної та місцевої влад, духовенство, голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк, представники громадських організацій.

Святкову стрічку на запрошення голови Надвірнянського відділення Романа Гурмака перерізали голова районної ради Іван Гурмак, голова райдержадміністрації Олександр Кеніз та міський голова Зіновій Андрійович.

Отці УГКЦ Іван Гедзик та Михайло Мільчаковський провели спільну молитву та освятили світлицю. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять колишніх членів товариства та всіх загиблих Героїв у російсько-українській війні.

Своїми спогадами про діяльність товариства «Гуцульщина», його історичне становлення на теренах Надвірнянщини поділилася заслужений працівник культури України, заступник голови відділення товариства «Гуцульщина» Любов Орел. Надвірнянське відділення зародилося ще в 1999-му завдяки маестро Сергію Орлу та народному оркестру «Аркан», що й досі зачаровує глядачів неймовірними гуцульськими мелодіями. Вона нагадала про активність у товаристві покійних Пасічнянського сільського голови Івана Гуша та надвірнянської поетеси Ірини Яцури, на вірш якої «Фестивальний вогонь» Сергій Орел написав музику і цей твір став гимном Гуцульських фестивалів.

IMG_5613

Музей-світлиця – це  скарбниця цікавих предметів гуцульського побуту, яка постійно поповнюватиметься новими експонатами. Зараз тут зібрані предмети гуцульського вжитку, одяг, тематичний матеріал та фотографії (переважно авторства Романа Глодана), які відображають побут гуцулів та історію товариства «Гуцульщина».

Голова районної ради Іван Гурмак зазначив, що тепер жителі та гості Надвірнянщини матимуть можливість дізнатися більше цікавого про гуцулів, про гірське життя, про історію краю, відвідавши музей-світлицю Гуцульщини. Очільник району побажав гуцулам поповнювати свої лави, процвітання музею та доброго діяння на благо рідного краю, а також нагадав, що приміщення для світлиці передано згідно з рішенням районної ради.

Надвірнянських гуцулів привітав із цією подією голова РДА Олександр Кеніз, звернувши увагу, що попри свою відмінність від решти українців сааме гуцули стали оберегом всієї нації. Риси, притаманні справжньому гуцулу, чесність, патріотизм та сила духу і надалі допомагають цій етнічній групі жити і працювати на благо рідної України. Відкриття такого музею-світлиці і діяльність Гуцульського товариства мають неоціненне значення для розвитку нашої культури, для її популяризації та відродженні давніх звичаїв і традицій.

Роман Гончарук та Володимир Троценко поділилися спогадами про підготовку і проведення ІХ Гуцульського фестивалю у Надвірній у 1999-му, коли вони відповідно очолювали райдержадміністрацію і колектив нафтопереробного заводу. Почесним гостем фестивалю тоді був Президент України Леонід Кучма.

Голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк повідомив, що осередки товариства працюють у 17 областях України, зокрема, у містах Маріуполь і Запоріжжя. Він також розповів про самобутність гуцулів, своєрідні архаїчні риси яких стійко зберігали у сімейному і громадському побуті з властивими патріахальними устоями, повагою до батьків і сільських старійшин. Дмитро Стефлюк подарував для світлиці друковані гуцульські видання. Привітала надвірнянських гуцулів їх посестра-керівник Івано-Франківського міського відділення товариства, заступник начальника управління культури ОДА Мирослава Корнелюк, а керівник Коломийської «Гуцульщини» Дмитро Чорний запросив на 24-й Гуцульський фестиваль, який відбудеться 11-13 вересня у селі Королівка на Коломийщині. Міський голова Зіновій Андрійович запропонував провести у Надвірній у 2019 році 26-й Гуцульський фестиваль з нагоди 20-річчя такого фестивалю у Надвірній у 1999-му.

Про поєднання культур і мистецтва гуцулів, бойків і лемків говорила заступник начальника відділу культури РДА, очільниця районної філії «Союзу Українок» Ольга Багрійчук, а також про те, що вона особисто та очолюваний нею фольклорний колектив «Перевесло» із Фитькова були учасниками першого і наступних Гуцульських фестивалів.

Голова Надвірнянського відділення товариства «Гуцульщина» Роман Гурмак висловив щирі слова подяки всім причетним до відкриття музею за співпрацю та розуміння. Зокрема, таких слів подяки заслуговують керівники районної і міської влади, а також активісти товариства Ігор Андруняк, Іван Тодорук, Василь Насадюк, Михайло Дзембак, Василь Левицький з Білих Ослав, який подарував книжки Марійки Підгірянки

Солісти фольклорно-етнографічного колективу «Шовкова косиця» співали авторські пісні Сергія Орла, який теж належав до товариства «Гуцульщина».

Урочисті заходи завершили спільним виконанням Молитви за Україну — церковного гімну України, «Боже великий, єдиний, нам Україну храни», який виконала группа молодіжного хору «Феліціо».

Наш кор.

http://volya.if.ua/2017/07/svitlytsya-sklykaje-hutsuliv/

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 495 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0