Головна » 2017 » Грудень » 27 » Шана пам’яті Січовим стрільцям
18:18
Шана пам’яті Січовим стрільцям

Цікава подія в громадському житті відомого вченого – краєзнавця, доктора історичних наук, професора Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Петра Сіреджука, який видав велику дослідницьку працю «Галицька Гуцульщина у великій війні. Зміст цього дослідження складений на основі традицій, що склалися в українській історіографії: січовий рух – стрілецькі товариства – січове стрілецтво.

       Стрілецька слава гуцулів стала часткою української ідентичності, праобразом сучасної української політичної нації. В книзі вперше опубліковано фотознімки з приватних колекцій.

15 грудня цього року п. Петро презентував цей історичний твір перед установами Верховинської районної ради та вчительським колективом і учнями Верхньоясенівської ЗОШ І-ІІІ ст. Особливу зацікавленість у присутніх викликали короткі описи та фотографії  з родинної колекції  січового стрільця Петра Тимофійчука з села Вовчківці на Снятинщині, Івана Тарнавського з Микуличина, Івана Драпака з Яблуниці, Дмитра Якубʼяка з Ямниці - у приватній колекції Світлани Флис, Василя Гушула - з приватної колекції Ольги Слободян. Про наших славних земляків: кошового Верхньоясенівської «Січі» Петра Кречуняка з дружиною, кошового Устеріківської «Січі» –  Палія Пилатюка, січових стрільців Івана Боцвінка, Федора Палійчука, Василя Чупрінчука і Василя Прокопʼюка, із приватної колекції уродженця с. Верхній Ясенів голови ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» Дмитра Стефлюка. Під час презентації Петро Сіреджук анонсував, що у 2018 році вийде наступна книга присвячена участі гуцулів в лавах Української галицької армії (УГА). Ці історичні праці повертають нинішньому поколінню забуті імена тих, хто боровся і віддав своє життя за незалежну Українську державу на початку ХХ століття. Дмитро Стефлюк звернувся до присутніх з проханням вести пошукову роботу, щоб повернути імена забутих героїв великої війни уродженцям села Верхній Ясенів, нашим сучасникам і майбутнім поколінням. Вони  займуть почесне місце в музеї історії села Верхній Ясенів, що нещодавно розпочав свою діяльність.

 У зв’язку  з невеликою кількістю примірників книжки, що надрукована за підтримки Верховинської, Косівської та Снятинської районних рад, бажаючі можуть ознайомитись з її змістом у бібліотечних установах цих районів.

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 631 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0