Головна » 2017 » Липень » 19 » «Полонинське літо – 2017» (фото)
16:47
«Полонинське літо – 2017» (фото)

«Полонинське літо» – добре відоме, як на території України, так і за її межами. «Полонинське літо-2017 р.», відбулось 16 липня цього року на Верховинській Гуцульщині, на мальовничій лісовій поляні «Запідок» села Верхній Ясенів.

     На запрошення оргкомітету голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк взяв участь у святкових заходах та привітав гуцульську громаду,  приятелів Гуцулів і гостей свята. Зокрема йшлося про вдячність керівництву Верховинських районної державної адміністрації та районної ради за підготовку такого дійства, що символізує велику повагу до тих газдів і газдинь, які протягом багатьох століть, і в даний час,  у складних гірських  кліматичних умовах вели  і ведуть полонинську та господарську діяльність по виробництву екологічно-чистої тваринницької продукції, зокрема: сиру, бринзи, вурди та м’яса.

     Запалення полонинської ватри на святі у  Верхньому Ясенові– це символ високого національно-патріотичного духу гуцулів у боротьбі за збереження та примноження автентичної гуцульської культури, побуту і традицій, що є фундаментальною основою  розбудови та захисту Української держави. Естафета проведення святкових заходів, пов’язаних з сільською господаркою в Гуцульському регіоні, розпочалась з проведення  28 травня цього року свята «Полонинське літо»  у селищі Путила, а наступне свято «Гуцульської бринзи» відбудеться на Рахівщині. В цьому році вже проведено фестивалі «Гуцульської родини» у Ясіню, «Лудини» у Косові, «Калинові обереги» у Вижниці, а також передбачається спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування провести 11-13 серпня   XXIV Міжнародний гуцульський фестиваль на Коломийщині та 28 cерпня цього року свято  «Гуцульської убирі» у Верховині.

 Учасників святкових заходів привітали:  Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський УПЦКП- Блаженійший Юліан, настоятель церкви Святого Духа села Верхній Ясенів -Михайло Гергелюк, народний депутат України-  Анатолій Матвієнко, перший заступник голови Івано- Франківської обласної ради –Олег Басараб, почесний гість свята-Роман Шпек, а також представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадських організацій з України, Румунії , Польщі та Угорщини. На свято завітали  гості з районів та міст Гуцульщини: голови районних рад Микола Шевчук-Путильської, Михайло Кондрюк-Вижницької, Павло Ванжурак- Косівської, а також голови товариств «Гуцульщина», Василь Марчук –Вижницького, Василь Коржук- Львівського. Дмитро Небесійчук -Київського.

 З нагоди свята голова Всеукраїнського товариства "Гуцульщина" Дмитро Стефлюк вручив медаль "За особливі заслуги перед Гуцульщиною" депутату Верховної Ради України (1994-1998 рр.), Міністру економіки УкраЇни (1993-1995 рр.) та віце-Прим'єр Міністру України (1995-1996 рр.) - Роману Шпеку, який у 1995 році забезпечив прийняття Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні", що суттєво вплинуло на покращення рівеня життя горян та соціально- економічний розвиток Гуцульського регіону. Свято завершилось  яскравими виступами  аматорських Гуцульських колективів, які виконували запальні гуцульські співанки і танці у супроводуді ансамблів гуцульських інструментів. Присутніх на святі також привітав концертною програмою Народний артист України Михайло Кривень.

 

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 501 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0