Головна » 2017 » Червень » 9 » Пам'ять. ВШАНОВАНО ДОБРОГО САМАРЯНИНА ДМИТРА ВАТАМАНЮКА
22:17
Пам'ять. ВШАНОВАНО ДОБРОГО САМАРЯНИНА ДМИТРА ВАТАМАНЮКА

На приміщенні редакції «Верховинських вістей», у День журналіста, відкрито і освячено меморіальну дошку багаторічному редактору районного часопису.

Уже минуло понад два роки, як передчасно відійшов в інші світи журналіст, видавець, депутат багатьох скликань районної та обласної рад, голова районної ради (1992-1994 рр.), голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Ватаманюк. Значний вклад ця талановита, мудра, інтелігентна людина залишила в народній пам’яті.

Відкриваючи захід-реквієм, редактор газети «Верховинські вісті» Дмитро Кіращук зазначив, що є символічним в час Зелених свят, коли Божа благодать Святого Духа всіх зігріває Своїм теплом, у День журналіста, освятити пам’ятну дошку, вшановуючи Дмитра Ватаманюка – людини високого духу, яка творила завжди добро, журналіста, керівника, який підписав «до друку» близько 4 тисяч номерів районного часопису, упорядкував та видав 20 «Гуцульських калєндарів», видав гуцульський бестселер Петра Шекерика-Доникового «Дідо Иванчік», перевидав п’ятитомник «Гуцульщина» та багато інших книг. Тільки за ці справи добре ім’я і прізвище Дмитра Михайловича, – зазначив виступаючий, – мали б бути вписані в історію Гуцульщини.

Дмитро Кіращук зачитав лист-спогад колишнього працівника редакції Мар’яна Грінера, який сьогодні вже на заслуженому відпочинку:
– Мені, молодому журналісту, довелось працювати з Дмитром Михайловичем три роки у колективі редакції. Залишились теплі спогади, як про людину і керівника. Я не чув жодного разу, щоб він підвищив голос. Завжди був спокійний, терплячий, розсудливий, розважливий у прийнятті рішень. У нього було добре серце. Він володів усіма рисами Доброго Самарянина: лагідністю, доброзичливістю, терпимістю до людей. Усім своїм єством він входив у ситуацію інших людей, чим міг, допомагав у вирішенні тих чи інших проблем молодих журналістів. Він умів почути іншу людину. І сповна сповідував християнські цінності.

Дружина Дмитра Михайловича – заслужений журналіст України Калина Ватаманюк, яка поділилася спогадами про свого чоловіка, син Всеволод і дочка Леся відкрили меморіальну дошку. Освятили її і відправили панахиду священики Іван Рибарук та Юрій Стефлюк. Вони, а також заступник голови РДА Світлана Уршеджук, голова та керуючий справами районної ради Іван Шкіндюк і Роман Ванівський, голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк, багаторічний колишній голова РДА Петро Пониполяк, старший науковий співробітник Відділення «Гуцульщина» НДІУ Іван Зеленчук, краєзнавець-економіст Ігор Остафійчук, колишній завідувач виробництвом районної друкарні Іван Зеленчук відзначили багато добрих справ, які відстоював, утверджував і творив Дмитро Ватаманюк. А це велика організаторська робота щодо проведення гуцульських фестивалів та конференцій, відстоювання прав горян, вклад у прийняття ЗУ «Про статус гірських населених пунктів в Україні», видання книг та журналів, підняття престижу Гуцульщини та її жителів, відродження автентики, обрядів, традицій.

Добру пам’ять навічно збережуть нащадки про патріота рідного краю, Доброго Самарянина Дмитра Ватаманюка. Про це нагадуватиме і меморіальна дошка на приміщенні редакції «Верховинських вістей», яке теж споруджене завдяки його старанням.

Інф. «ВВ»

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 719 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0