Головна » 2017 » Жовтень » 2 » ОБЛАСНИЙ ФЕСТИВАЛЬ КЕРАМІКИ, РЕМЕСЛ І ФОЛЬКЛОРУ «МАЛЬОВАНИЙ ДЗБАНИК» у м. Косів
11:18
ОБЛАСНИЙ ФЕСТИВАЛЬ КЕРАМІКИ, РЕМЕСЛ І ФОЛЬКЛОРУ «МАЛЬОВАНИЙ ДЗБАНИК» у м. Косів

 

 21 вересня 2017 року Голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк та заступник начальника обласного управління культури, національностей та релігій, голова Івано-Франківського підрозділу ГО «Гуцульщина» Мирослава Корнелюк взяли участь та привітали учасників фестивалю. Дмитро Стефлюк  також вручив  медаль «За заслуги перед Гуцульщиною» Марії  Миколаївні Гринюк. 

 Марія Гринюк народилася 24 листопада 1959 року в с. Старий Косів Івано-Франківської області.

З дитинства захоплювалась малюванням. Батьки всіляко сприяли розвитку мистецького обдарування дочки. Насамперед віддали її навчатись у Косівську дитячу художню студію. Інколи влаштовували спілкування з відомими львівськими художниками, які приїздили на етюди в карпатські села, зокрема з В. Патиком, В. Кравченком та ін.

З 1975 по 1979 рр. навчалась у Косівському технікумі народних художніх промислів на відділі художньої кераміки. Далі — навчання у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва, який закінчила з Похвалою Державної кваліфікаційної комісії. Дипломний проект та столовий порцеляновий сервіз в матеріалі «Співаночки» отримав схвальні відгуки й експонувався на міжнародній виставці в Японії «Експо-85».

Перші спроби художниці у пошуках нового подиху в традиційній гуцульській кераміці викликали неоднозначну реакцію багатьох майстрів канонічних усталених традицій місцевої косівської кераміки.

З 2001 до 2006 рр. виконувала обов’язки ректора Косівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва. У 2004 р. отримала вчене звання доцента.

Більше 25 років працює в Косівському коледжі прикладного та декоративного мистецтва (нині Косівський інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв).

За час педагогічної діяльності неодноразово ініціювала цікаві виставкові, просвітницькі проекти з метою популяризації гуцульського мистецтва.

Нагороджена знаком «Відмінник освіти», Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України, Почесною грамотою Спілки журналістів України за участь у проекті «Українська мова — мова єднання». Учасниця багатьох регіональних, всеукраїнських та зарубіжних виставок. Працює в матеріалі майоліка, порцеляна, а також захоплюється графікою і декоративним розписом на папері.

Твори Марії Гринюк знаходяться у збірках кількох вітчизняних музеїв та численних приватних колекціях України, Європи, Америки, Канади та інших 

 

 

 

 

 На фестивалі також функціонувала «Майстерня професій», яку презентував Косівський районний Центр зайнятості.

Навпроти, у скверику- були розміщені учасники еко-фестивалю «Гірська веселка» (виставка квітів та осіннього урожаю, яку організували учні шкіл та працівники освіти).

 

 

 

      У концертній програмі фестивалю взяли участь: танцювальний колектив Шешорського Будинку культури та читець Христинка Струк, трембітарі Річківського Будинку культури, ансамбль бандуристів «Сонячна струна» Косівської ДШМ, народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив с.Федьків Надвірнянського району, керівник Ольга Багрійчук, хор української пісні «Чорнобривці» Івано-Франківського тепло комуненерго, керівник Ірина Павлик, концертмейстер Андрій Дейчаківський, оркестру народних інструментів Кутської ДШМ, керівник Любомир Чупрінчук, дует у складі Мар`яни Лазарович та Лесі Козьмик, солісти: Людмила Ковалюк, Тарас Онисим`юк та Лідія Тріщук.

 

 

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 559 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0