Головна » Новини Закарпатської Гуцульщини

Закарпатському гуцулу Олександру Маслянику вручили Міжнародну літературну премію імені Ірини Вільде

У переддень книжкового форуму у Львові відбулось вручення Міжнародної літературної премії імені Ірини Вільде. Авторитетне і поважне журі високо оцінило книгу новел і оповідань «Каміння на всіх» закарпатського гуцула, а нині львів’янина  Олександра Масляника, якому й було вручено міжнародну відзнаку.

Опис : Вихідцю з Закарпаття Олександру Маслянику вручили літературну премію імені Ірини Вільде

Літературні критики у своїх рецензіях відзначили самобутність й новаторство прози, філософічність й лаконізм письма,  яскравість художнього стилю письменника Олександра Масляника. Високої відзнаки удостоєні також прозаїки Емил Андрєєв  з Болгарії та Володимир Бакуменко з Києва.

далі ...

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 578 | Додав: Tall_Admin | Дата: 26.09.2016

14330926_1151343064922810_575637566_n-1На Закарпатті відбудеться кулінарний етно-фестиваль з приготування баранини на відкритому вогні “Смажений баранчик”

25 вересня в селі Лазещина, що на закарпатській Гуцульщині, відбудеться карпатський кулінарний етно-фестиваль з приготування баранини на відкритому вогні «Смажений баранчик».

На Закарпатті відбудеться кулінарний етно-фестиваль з приготування баранини на відкритому вогні “Смажений баранчик”

Дійство відбуватиметься серед Карпат, біля підніжжя мальовничих Петроса і Говерли.

Одна із основних складових свята – приготування різноманітних страв із баранини.

Свої кулінарні здібності демонструватимуть близько 20 кухарів-аматорів та професійних кухарів, серед яких і команда відомого закарпатського ресторану “Деца унотаря” на чолі з його автором гумористом Павлом Чучкою.

Все дійство супроводжуватиметься народною і естрадною музикою за участі популярних артистів української естради.

Туристи, які планують провести вихідні у гірській Лазещині, в суботу матимуть можливість піднятися на Петрос чи Говерлу або відвідати майстер-клас із приготування овечого сиру на місцевій полонині.

Фестиваль, що відбуватиметься вперше, організатори планують проводити щороку.

Свято проходитиме за ініціативи та під патронатом народного депутата України Василя Петьовки.

Отож, 25 вересня,

с. Лазещина Рахівського району Закарпатської області

Початок о 14.00 год.

14341936_1151343071589476_362487714_n

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 468 | Додав: Tall_Admin | Дата: 20.09.2016

Погожої вересневої днини у самому серці Львова – на площі Ринок – відбулося відкриття виставки знаних українських художників з Одеси Миколи та Алли Ворохтів під назвою «E pluribus unum» («З багатьох – єдине»).

Закарпатсько-одеське подружжя Ворохтів презентувало у Львові мистецьку виставку "З багатьох – єдине" (ФОТО)

Микола Ворохта – уродженець гуцульського Рахова, Заслужений художник України, член Спілки художників України, неодноразовий учасник міжнародних, республіканських та всеукраїнських виставок. Його роботи представлені у музеях  Одеси, Мукачевого, Ужгорода та Свидника (Словаччина). Також його творіння знаходяться  в 37 країнах світу у приватних колекціях. Його дружина Алла Ворохта – член НСХУ, неодноразовий учасник міжнародних та всеукраїнських художніх виставок, викладач рисунку в Одеському художньому училищі. Її картини зберігаються в у приватних колекціях 23 країн світу та у літературному музеї Одеси. 

Вітальним словом відкрив виставку академік Національної академії наук України, доктор історичних наук, директор Інституту народознавства НАНУ Степан Павлюк.

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 538 | Додав: Tall_Admin | Дата: 19.09.2016

IMG_0119Близько сорока тисяч гостей приїхали до найвисокогірнішого міста України на XXIII Міжнародний гуцульський фестиваль і ХVI гастрономічний фестиваль-ярмарок “Гуцульська бриндзя”.

В неділю, 4 вересня участь в урочистій ході взяли представники 21 населеного пункту Рахівщини, інших районів Закарпаття, а також делегації з Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей. Приїхали й гості з-за кордону, а саме: Румунії, Молдови, Угорщини, Польщі, Словаччини, Німеччини і Латвії.

Після відкриття фестивалю, запалення традиційної гуцульської ватри та нагородження переможців Міжнародного гуцульського фестивалю бажаючі відвідали стилізовані садиби населених пунктів. Їх за оформленням, найкращих ґазду та ґаздиню, кращі роботи народних умільців, продукцію вівчарства, рівнем частування та оригінальністю представлення оцінювало журі.

читати далі >

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 553 | Додав: Tall_Admin | Дата: 07.09.2016

IMG_9974З нагоди ХХІІІ Міжнародного гуцульського фестивалю та відзначення 45-річчя Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера», 2 вересня у приміщенні Рахівської районної державної адміністрації пройшла міжнародна науково-практична конференція «Екологічні, соціально-економічні та історико-культурні аспекти розвитку прикордонних територій Мараморощини».

 

 
В роботі конференції взяли участь близько 100 науковців, представники органів влади, місцевого самоврядування і гості з України, Румунії, Словаччини, Угорщини та Польщі.
Конференцію відкрила начальник управління зовнішньо-економічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва Закарпатської облдержадміністрації Рената Мойш-Шіман.
 
Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 486 | Додав: Tall_Admin | Дата: 07.09.2016

« 1 2 ... 10 11 12 13 14 »