Головна » Новини Румунської Гуцульщини
Категорія: Новини Румунської Гуцульщини | Переглядів: 417 | Додав: Tall_Admin | Дата: 16.08.2018

У румунському селі Кривий відбувся ІІ Міжнародний Фестиваль етнографії та фольклору "Гуцули". Тут зібралися мешканці гірських регіонів Румунії й України, а також інші представники нацменшин, які проживають на території Мараморощини. Про яскравість мистецького дійства - у наступному сюжеті.

Категорія: Новини Румунської Гуцульщини | Переглядів: 423 | Додав: Tall_Admin | Дата: 10.08.2018

 26 лютого на 72-у році життя перестало битися серце Юрія ЧИҐИ – видатного гуцулознавця з Сучавщини (Румунія).Українці Румунії втратили надзвичайно діяльного побратима, а гуцули в Україні – глибокого дослідника гуцульських традицій і старовіччини.

 Народився Юрій Чига  14 березня 1946 року в селі Лупшин громади Ульма Сучавського повіту в простій гуцульській родині. У школі в сусідньому селі Бродина навчався рідною українською мовою. Фах вчителя здобув у педагогічній школі, був скерований на роботу у велике українське село Поляни, що на Мараморощині. Під час служби в армії (в місті Oradea) вступив до вищої школи офіцерів, був командиром взводу, однак ретельна перевірка спецслужб  виявила, що у молодого офіцера Юрія Чиги троє вуйків були членами ОУН, тому змушений був залишити військову службу. Однак після інвазії в Чехословаччину його знову покликали до армії як командира-розвідника. Ледве відбув кілька місяців і повернувся вчителювати в рідному селі Нісіпіті, згодом став директором школи.Працював заступником голови сільради в Ульмі, директором будинку культури, був на громадській роботі. Один із співзасновників часопису Союзу українців Румуні – «Українського вісника», працював тут шість років. Став заступником голови СУРу за часів Степана Ткачука. Донині був головою осередку СУРу в Ульмі.   Постійний автор журналу  «Ґражда».Понад двадцять років досліджував традиції, обряди і фольклор буковинської Гуцульщини. Написав сотні статей, підготував до друку кілька книг, серед них – «Ой багата Гуцулія (збірник співанок), «Люблю тебе, Гуцуліє» (збірник пісень і балад), «Ульма – село гуцульського  субетносу», «Мирослава Шандро – педагог, етнограф і народний митець». На робочому столі залишилась недописаною знакова праця «Історія, традиції та обряди гуцулів Румунії».Непоправна втрата! З гіркотою усвідомлюємо, що не стало щирого патріота й невтомного дослідника Гуцульщини… Наші співчуття – побратимам і родині.

Вічная пам'ять славному Гуцулу і Великому Українцю.

Управа Всеукраїнського товариства «Гуцульщина

                                                           Дмитро Стефлюк.

 Головний редактор журналу «Ґражда»

                                                                Олександер Масляник.

Категорія: Новини Румунської Гуцульщини | Переглядів: 604 | Додав: Tall_Admin | Дата: 27.02.2018

« 1 2 3 »