Головна » 2021 » Лютий » 5 » Непоправна втрата  Гуцульщини і України Відійшов у вічнісь Петро Сказків
14:48
Непоправна втрата  Гуцульщини і України Відійшов у вічнісь Петро Сказків

      Сказків Петро Петрович народився 17 травня 1987 року  у мальовничому селищі Ворохта. Ще з дитячих років  Петро полюбив гуцульську народну музику, яку прищеплював батько дітям і  яка тривожила його серденько, переливаючись на дзвінкі цимбали… 

         З трирічного віку приймав участь у родинному гурті «Петровичі», керівником якого був батько Петра – Петро Сказків.

         Закінчив музичне училище імені Дениса Січинського.

        

 

Сказків Петро Петрович працював у Будинку культури селища Ворохта  з 2006 року на посаді  художнього керівника. Активний учасник художньої самодіяльності. У травні 2009 року Петром було створено дитячий гурт «Петрос», репертуар якого переважно зосереджувався на українських народних піснях в обробці Петра. Учасники виконують народні пісні на різних інструментах у стилі драм-н-бейс, дабстеп  та в рокових аранжуваннях.

Петро Сказків приймав участь у всіх Міжнародних Гуцульських фестивалях як учасник родинного гурту «Петровичі», а згодом – як соліст-інструменталіст. Цимбаліст   володів більше, ніж 12-ма інструментами.

  Як соліст-вокаліст і як керівник дитячого родинного гурту троїстих музик «Петрос» брав активну участь у різних регіональних,  обласних, Всеукраїнських та  Міжнародних фестивалях, а саме:

  • Етнофестиваль «Живий вогонь»,  м. Вінниця
  • «Байк - фест»,  м. Яремче
  • Міжнародний фестиваль «Карпатський простір»  м. Івано – Франківськ
  • Міжнародні Гуцульські фестивалі
  • «Полонинська бринза»,  м. Рахів
  • «Татарівська ватра», с. Татарів
  • Гала-концерт двадцять четвертого міжнародного турніру з художньої гімнастики «Кубок Дерюгіної 2019», м. Київ
  • Благодійні концерти для воїнів АТО, дітям загиблих воїнів АТО та сімей АТО.

У 2013 році   на шоу «Україна має талант» виступали вихованці Петра Сказків – гурт «Петрос», яким Петро передавав свої знання і  неабияку любов до народної музики та гуцульської співанки. Діти з семи років вчилися від Петра гри на музичних інструментах. Судді були вражені виступом дітей. Митець вирішив не зупинятися на досягнутому, і в 2014 році своїм виступом на телепроекті «Україна має талант» віртуозним виконанням твору «Буревій» прославив наш гуцульський край на весь світ.

 

Займав  чітку громадську позицію та активну участь у Революції Гідності.

Нагороджений міським головою м. Яремче пам’ятною медаллю з нагоди 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка та наручним годинником. У 2013 році Петро удостоївся медалі «За заслуги перед Яремчанщиною».

Творча його мета була спрямована на відродження звичаїв і традицій Карпатського краю, української народної пісні, гуцульської співанки.

За вагомий особистий внесок у розвиток культури Яремчанського

краю неодноразово нагороджений грамотами відділу культури, Почесною грамотою міського голови та медаллю  міського голови «За вклад у розвиток Яремчанщини ІІІ ступеня».

         Петро Сказків жив і мріяв рідною Гуцульщиною, і його з гордістю і великим подивом можемо назвати Поважним Гуцулом, який творив і дарував свій талант Карпатам і всьому світові. 

Відійшов у вічність 4 лютого 2021 року…

 

 Управа Всеукраїнського товариства «Гуцульщина»

                   та Яремчанське відділення Товариства.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 254 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0