Головна » 2018 » Червень » 27 » НА ВЕРХОВИНЩИНІ ВІДБУЛОСЯ ТРАДИЦІЙНЕ ГУЦУЛЬСЬКЕ СВЯТО «ПОЛОНИНСЬКЕ ЛІТО»
14:46
НА ВЕРХОВИНЩИНІ ВІДБУЛОСЯ ТРАДИЦІЙНЕ ГУЦУЛЬСЬКЕ СВЯТО «ПОЛОНИНСЬКЕ ЛІТО»

В урочищі Запідок, поблизу села Верхній Ясенів Верховинського району 24 червня відбулось традиційне гуцульське свято "Полонинське літо". Фестиваль проводиться з метою вшанування людей нелегкої професії – "полонинників" і спрямований на відродження вівчарського господарства та проводів на високогірні полонини.

Свято «Полонинське літо» відкрив щирим зверненням до гуцулів, очільників влади Прикарпаття та Верховинщини, гостей свята і поблагословив усіх словами Господньої молитви на добро, злагоду, перемогу над агресором і мир на українській землі, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан.

 

 

 

До багатотисячної аудиторії звернулися зі сцени на міні-полонині «Запідок» голова обласної державної адміністрації, Олег Гончарук, голова обласної ради Олександр Сич, голова районної державної адміністрації Олег Лютий, голова районної ради Іван Шкіндюк, голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина Дмитро Стефлюк, які щиро дякували літувальникам за нелегку працю на високогір’ї, випасання отар корів та овець, вироблення екологічно чистої полонинської продукції. Наголошували на тому, що свято шани і поваги до людей праці об’єднало поціновувачів гуцульської культури.

 

 

Народний депутат України Микола Княжицький, у своєму виступі наголосив, що сьогодні одночасно зі святом «Полонинське літо» ми відкриваємо Перший міжнародний форум культур Східної і Центральної Європи VIA CARPATIA, який покликаний привернути увагу до надзвичайно колоритної, унікальної автентичної культури і мистецтва Гуцульського регіону, до чарівного і казкового Верховинського краю, а також допомогти спільно з високопосадовцями Кабміну, політиками та представниками влади іноземних держав вирішити проблеми найвисокогірнішого в Україні Верховинського району та його подальший розвиток.

 Голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк звернувся до присутніх з словами про те, що свято «Полонинське літо» це дань пам’яті багатьом поколінням гуцулів, які в складних географічних  та кліматичних умовах вели полонинську господарку та виробляли продукцію, яка сьогодні користується попитом у гостей нашого краю. Працівників полонин,  майстрів прикладного мистецтва, людей різних професій та представників гуцульської культури вшановують по всій Гуцульщині. Зокрема:   Фестивалі «Полонинська ватра» у Путилі, «Гуцульська бринза» у Рахові, «Гуцульська родина» у селищі Ясіня, «Медовий спас» на Коломийщині, «Калинові обереги»   на Вижниччині, «Лудині» у Косові, «Гуцульської убирі» у Верховині,  «Гуцульського танцю» у Надвірній, «Котилася писаночка» у Яремчі та багато інших. Від імені управи Товариства подякував представникам обласної та районної влад Гуцульського регіону за підтримку Гуцульської культури  та вручив найвищу нагороду товариства «Медаль за особливі заслуги перед Гуцульщиною» Народному депутату України – Княжицькому Миколі Леонідовичу та заступнику начальника управління культури – нальнику відділу культури і мистецтв – управління культури національностей, релігій Івано-Франківської ОДА – голові відокремленого підрозділу ГО «Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» у м. Івано-Франківськ Корнелюк Мирославі Мирославівній. 

 

 

Верховинців та гостей свята щиро вітали також народні депутати України Павло Пинзеник, Віктор Тимошенко, Вікторія Сюмар, Ігор Мусійчук, гетьман Українського козацтва Микола Пантелюк, координатор фундації гуцулів Румунії Василь Попович та інші.

На фестиваль прибули українці з Румунії, представники Закарпатської, Львівської, Київської, Житомирської, Чернівецької, Тернопільської та Рівненської областей. Упродовж фестивального дня на зеленій полонині діяли виставки-продажі унікальних гуцульських виробів, старовинна гуцульська кухня, відбувалися різноманітні конкурси та колоритні гуцульські забави. Кожна сільськагромада представила свої вироби сільськогосподарської продукції та речі декоративно-ужиткового мистецтва.

Під час свята встановлено національний рекорд України: 70 учасників одночасно виконали гуцульські мелодії на народному інструменті – дримбі.

 

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 574 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0