Головна » 2017 » Листопад » 13 » Майстер веселого слова і не тільки...
18:16
Майстер веселого слова і не тільки...

     Коли чуєш прізвище цього поважного гуцула – на уста мимоволі навертається усмішка. Адже у нашому славному гуцульському краї, впевнений, не знайдеться людини, яка б не зачитувалася чи не заслуховувалася веселими творами неперевершеного сміхованця – автора і виконавця, заслуженого артиста України Миколи Савчука.

     Микола Васильович – автор декількох збірок та аудіоальбомів авторського гумору, артист мистецької агенції «Захід-шоу» народного артиста України Богдана Сташківа, з яким, впродовж майже двох десятків літ, концертує Україною, Європою, Канадою та Сполученими Штатами Америки.   

     Особливістю творчості майстра є те, що левова частка творів написана говіркою рідного йому Великого Ключева, що на Коломийщині, яку Савчук вміло доносить до слухачів в будь-якому куточку земної кулі. Його твори в репертуарі багатьох артистів естради, серед яких народні артисти України Гриць Драпак та Петро Бенюк, сміхованці Ігор Чепіль, Віталій Краснюк, Ігор Іванків, Любомир Солецький, Роман Нагірний, Микола Кавацюк.

     Та не одним гумором живе багатогранна душа Миколи Савчука. Журналіст за фахом, краєзнавець, етнограф і фольклорист за покликом серця – він є автором близько тридцяти друкованих видань краєзнавчого спрямування та унікальних аудіоальбомів «Золоті коломийки», «Співає й грає Печеніжин – Довбушів край», «Мишинські музики і співаки», «Співанки і колядки з Ключева Великого».

     А крім того, Савчук – засновник та голова редакційного комітету унікального в Україні видання «Енциклопедія Коломийщини», засновник та голова редакційної колегії книжкової серії «Бібліотека Коломийщини».

     А ще він – засновник єдиного в Україні музею гумору «Весела оселя», який, на жаль, але сподіваюся ненадовго, згорнув свою діяльність…

     А ще він – автор пісенних текстів «Ой ти, любко моя, з Коломиї», «Співання про кохання», «Панчик Маркіянчик», «Тутка» та ін., які користується величезною популярністю у весільних гуртів та входять до репертуару відомих естрадних співаків, серед яких Віктор Павлік, Олег Марцинківський, всесвітньовідомий коломийський гурт «Дзвони»… Всіх і не злічити!..

     А ще Савчук – людина, яка ніколи не стоїть осторонь підготовки та проведення популярного в Україні Міжнародного фольклорно-етнографічного фестивалю «Коломийка», який традиційно проводить відділ культури Коломийської районної державної адміністрації, і на якому Микола Васильович очолює журі.  А цьогоріч  герой цієї статті очолював журі XXIV Міжнародного гуцульського фестивалю, який проходив на Коломийщині в с. Королівка.

     Це тільки основоположні віхи життя і творчості талановитого гуцула Миколи Савчука. В маленьку статтю всієї статистики і всього, чим живе неординарна особистість, і  не вмістиш! Та й чи треба?  Нехай ім’я славного маестро залишиться трішки загадковим…

 

Микола Кавацюк, член НСЖУ

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 535 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0