Головна » 2014 » Лютий » 9 » Художники Рахівщини спонукають закарпатських митців до діяльності (ФОТО)
13:00
Художники Рахівщини спонукають закарпатських митців до діяльності (ФОТО)

Художня виставка «Художники Закарпатської Гуцульщини», що відкрилася 4 лютого у Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая, дала поштовх до виникнення нових ідей у презентаційній діяльності мистецтв районів краю та засвідчила необхідність комплексного підходу до вирішення проблем у культурній сфері.

Художники Рахівщини спонукають закарпатських митців до діяльності (ФОТО)

Назву виставці дала  однойменна книжка-альбом, яка побачила світ у львівському видавництві «Тиса» у липні 2013 року. Це вперше за історію Закарпатської Гуцульщини у одному виданні зібрані творчі доробки її митців. Окрім творів, книга містить біографічні дані та  інформацію про творчість. Авторами ідеї та головними натхненниками альбому стали Юрій Бендак - великий шанувальник та меценат мистецтва та Олександр Масляник – уродженець Рахова, заслужений журналіст України та невтомний дослідник історії та культури гуцулів. Обидва приїхали, щоб представити її ужгордцям та наживо познайомити із багатьма героями книги.

За словами О.Масляника, майже 100-тисячна Рахівщина має близько ста різножанрових митців, роботи яких зберігаються у приватних колекціях багатьох європейських держав, але через віддаленість від обласного центру не дуже відомі широкому українському загалу і мають менше можливостей презентувати своє мистецтво.  Поки  Рахівщина має лише 1 заслуженого художника України Миколу Ворохту, але сподівається, що видання стане поштовхом для визнання таланту й інших земляків.

Створення книги надихнуло земляків на організацію серії виставок, одну з яких представили в Ужгороді. Один із її організаторів міський голова Рахова Мирослав Думин на відкритті виставки висловив вдячність громаді і владі району, що зуміли згуртуватися довкола однієї мети і провели ряд виставок не тільки в Україні, але й закордоном – у Свиднику (Словаччина), Бая-Маре (Румунія), Сегеті та  Будапешті (Угорщина).  Для Рахівщини 2013 рік був досить насиченим в культурному плані. Окрім презентації книги «Художники Закарпатської Гуцульщини» у Рахові, Коломиї та  Львові, є й інші напрацювання: видання  про храми та книга «Художник Карпат», яку написав і видав художник Іван Доробан, почесний громадянин м. Рахів, що  у цьому році святкуватиме своє 80-річчя.  Щодо українських виставок митців Рахівщини, то вони пройшли в Рахові та Коломиї. Кожна наступна виставка поповнюється новими роботами та авторами. Так, у вересні в Коломиї було представлено лише 20  художників Рахова і близько 60 картин, то до ужгородської долучилося  ще  6 митців, що представляють Рахівський район, та оригінальний і самобутній різьбяр Юрій Павлович. У планах виставка у Львові і по районах області.

Поява книги та серії виставок надихнула не одного художника на створення нових робіт. Так, один із наймолодших учасників виставки 22-річний Павло Марінець із с. Костилівка після коломийського вояжу створив портрет рахівського скрипаля, який прикрасив стіни обласного музею. Молодий  художник зізнався, що для нього це велика честь, оскільки є початківцем і тільки-но захистив диплом бакалавра у Закарпатському художньому інституті. Попри це на виставці представлені аж 4 його роботи.

Виставка в Ужгороді стала святом не тільки для художників-початківців, а й для старших  митців. Так, член Спілки художників Росії, уродженець Рахова, що вже  39 років мешкає в Санк-Петербурзі Ярослав Савіних зізнався, що нарешті здійснилася його давня мрія – виставитися у Ужгороді в музеї, де представлені видатні закарпатські корифеї, хоч має за плечима чимало виставок в Росії. Співорганізатор виставки наголосив на важливості не тільки такої виставки, а й книги про рахівських митців. Можливо  у межах країни це і макова зернина, а дла Рахівщини вона відкрила цілу мистецьку епоху, презентуючи і багато нових імен. Сподівається, що книга і виставка  стануть поштовхом до нових персональних виставок гуцульських митців.

Цікаву  ідею вже підхопили інші райони. Так, міжгірці планують створити і собі подібну книгу та провести виставку. Голова Закарпатської організації Спілки художників України Борис  Кузьма озвучив ідею проводити звітні виставки районів в Ужгороді і робити виїзні виставки в райцентрах, щоб детальніше знайомити краян із творчістю всіх закарпатських митців. Тож добрий почин породжує інші.

Оксана Яворська для Закарпаття онлайн. Фото автора

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 408 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0