Головна » 2017 » Червень » 9 » Гуцульська тематика на польсько-українській конференції
21:43
Гуцульська тематика на польсько-українській конференції

      В   місті  Івано-Франківськ  і  селі Бистриця Надвірнянського району  1-3 червня 2017 року  відбулася  наукова  конференція  про  життя  ,побут,культурні і релігійні традиції гуцульського етносу в Карпатах. В конференції взяли участь  науковці Польщі,Швейцарії  і України.

Доктор Єва Пачоска з Варшавського університету докладно розповіла про уродженця і дослідника Гуцульщини  Станіслава Вінценза. Про швейцарсько-французькі шлях дослідника повідомив доктор Станіслав Заводнік з Женеви. Дослідженя науковця -ботаніка Тадеуша Вільчинського на полоні Пожижевській  описав доктор  Криштов Дуда з Кракова.Історичний нарис та специфіку санаторіїв і будинків відпочинку в гуцульльському регіоні і на Покутті провела магістр Наталія Тарковська  з Кракова.

Про різні стильові форми при проектуванні дерев'яних храмів на Гуцульщині виклав у доповіді доктор,інженер архітектури Володимир Вітковський(Лодзінська політехніка).Дослідженя побудови  гуцульських церков  разом з студентами  останніми роками доктор В.Вітковський проводить в Галичині і передає архітектурні  плани старих  дерев'яних церков релігійним громадам. Про феномен гуцульського одягу розповів професор Олександр Смолінський з університету Миколая Коперніка в Торуні.По  закінченні конференції групи науковців здійснили похід в гори.

 В роботі конференції взяв участь  та привітав її уасників заступник голови відокремленого підроздіу Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» у Надвірнянському районі Ігор Андруняк.

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 495 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0