Головна » 2019 » Лютий » 20 » Гуцульська скриня відкриває свої таланти…
10:19
Гуцульська скриня відкриває свої таланти…

         

 У Івано-Франківську  12 лютого цього року рада міського товариства «Гуцульщина»  провела чергове засідання творчого клубу «ГУЦУЛЬСЬКА СКРИНЯ», щоб вшанувати талановитих земляків гуцулів, які проживають в обласному центрі та своїми творчими здобутками примножують гуцульську культуру. З давних давен наші предки складали в скриню все найдорожче своє багатство. «ГУЦУЛЬСЬКА СКРИНЯ»  в Івано- Франківську  багата на цікавих людей, про яких варто знати, варто говорити, у яких є чого повчитись.

 

В історії клубу: вечір пам”яті гуцульського музиканта-віртуоза,поета-коломийкаря, заслуженого працівника культури України Романа Кумлика, цікава зустріч з творчою родиною Сав”юків, журналістом ОТБ «Галичина», очільником мирянського руху «Спільнота святого Егідія» в Івано-Франківську Іваном Харуком, знаним на Прикарпатті освітянином,талановитим вченим, невтомним дослідником історії та культури рідного краю Мирославом Габораком, українським вченим, філософом, заслуженим працівником освіти Дмитром Дзвінчуком.

Винуватцями лютневої творчої зустрічі були чарівні, сучасні, ерудовані, харизматичні, розумні,елегантні, дотепні, красиві, гуцулочки: поетеса Власта Власенко (Надвірнянщина), знана на Прикарпатті художниця-Анна Шпортюк- Савчук (Верховинщина), народна майстриня Марія Чулак (Косівщина).

   

 Який гострий розум, яке миле кокетування, яка реакція! А ще які творчі!!!!

 Вірші Власти Власенко – наче мольфарські замовляння. Слухаючи їх, ти перебуваєш в стані духовної медитації, починаєш чути звуки живої, нічим не спотвореної природи, відлітати думками в Карпати, де панують стихії, пірнати в таємниці втраченого. Вони наповнені стародавньою автентикою, любов’ю, містикою.

Збірка поезії Власти "Згарди" містить 153 твори. Усі тексти написані літературною мовою з вкрапленнями автентичних слів, які додають поезії глибини.

Поява книги "Згарди" має цікаву історію, яка перетворилась у творчу естафету. Івано-франківський поет Богдан Томенчук, отримавши кошти з видання своєї книги "Від слова до слова", передав їх Власті Власенко. Письменниця в свою чергу вже свій гонорар віддала фотографу Руслану Трачу для випуску його фотоальбому. До речі, саме його фотографії прикрашають книгу Власти Власенко.

 

Члени товариства та гості мали змогу насолодитись красою бісерних прикрас Карпатського краю…тут і силянки, браслети, пояси, краватки, комірці. Це все творіння рук членкині Спілки майстрів народного мистецтва України, чарівної гуцулочки Марії Чулак.

Дитяче хоббі стало справою її життя і вилилось у дослідження.

«Все що знаю і вмію, залишиться для нащадків»-колись вирішила п.Марічка і написала книгу "Бісерні прикраси Карпатського краю"

У представленому виданні йдеться про походження та розвиток художніх виробів з бісеру на Прикарпатті, значення символів та міститься інформація про митців нашого краю, котрі популяризують бісероплетіння.

Свої чудові полотна презентувала на засіданні наша землячка Анна Шпортюк-Савчук.

Малювати картини руками не можна,
Лише серцем, що б’є у душі..
В тій, де мешкає дивний художник,
Що натхнення черпає в собі.
 

$IMAGE13$

 Саме ці слова  характеризують творчість Анни. Добре відома івано-франківцям і художня студія «Фенікс»,яку створила юна художниця.

Родзинкою зібрання була коляда. Товариство радо приймало колядників зі столиці Гуцульщини, славної Верховини - родину Ванджурака Михайла. Припали до душі всім гуцульські співанки у виконанні Марічки Ванджурак, гра на дримбі Максимюка Миколи.  Почесним гостем зустрічі був  симпатик гуцулів заслужений журналіст України, поет, композитор, співак Богдан Кучер,який подарував усім свої авторські твори.

На засіданні клубу голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина», Дмитро Стефлюк проінфурмував присутніх про роботу Товариства в цілому та  Івано-Франківського осередку зокрема.  Вдзначив плідну працю товариства та її очільниці, заступника начальника управління культури облдержадміністрації Мирослави Корнелюк. Подякою Всеукраїнського товариства «Гуцульщина за багаторічну діяльність по збереженню та примноженню гуцульської культури також відзнчено Романа Андріяшка-голову обласної телерадіокомпанії (1990- 2008 р.р.) ,  Юрія Рильчука - спеціального фотокореспондента Укрінформу  та Світлану Панько   –директора обласного навчально-методичного центру культуриі і туризму Прикарпаття.

Мирослава Корнелюк розповіла про мету створення творчого клубу і наголосила, що дуже хочеться , аби збільшувалось творчих людей, які б прославляли рідний Гуцульський  край своїми доробками.

Нехай про таких гуцулів пишуть вірші, складають пісні, а традиції рідного краю живуть і сьогодні. Нехай до криниці таланту Гуцульщини горнуться люди і п ють її цілющу воду. А ми будемо свої таланти в скриню складати і зберігати для нащадків,та час від часу відкриваючи її, ознайомлювати всіх з гуцульським краєм та його талановитими людьми.

Лише на Гуцульщині цвіте зима,

і пахнуть леготом медові соти

Такого краю в світі більш нема

Нема такої сині в позолоті…

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 768 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0