Головна » 2016 » Листопад » 21 » Гуцули на кухні
15:26
Гуцули на кухні

Мабуть, кожному, хто хоч раз побував у Карпатах, доводилося куштувати традиційні гуцульські страви. Ну, а той, хто ще не пробував, матиме тепер можливість сам приготувати гуцульські смаколики.

У видавництві «Тиса» побачила світ книжка кулінарних рецептів знаного косівського редактора і краєзнавця Петра Гавуки та львівської журналістки і краєзнавця Олени Масляник «Гуцульська кухня». Це повноколірне 128-сторінкове видання пропонує рецепти найпопулярніших гуцульських народних страв, які пройшли «випробування» віками. У них поєднані особливості традиційної карпатської кухні, а також кухонь народів, які є сусідами гуцулів, зокрема, румунів, словаків, угорців та ін., та сучасної української кухні.


Книжка кулінарних рецептів знаного косівського редактора і краєзнавця Петра Гавуки та львівської журналістки і краєзнавця Олени Масляник «Гуцульська кухня»
 

Як зазначають у передмові автори, у всі часи й у всіх народів страви національної кухні вбирають у себе дух і характер народу, який їх створив, відбивають стиль його життя. У цьому можна переконатися, коли приїхати в Карпати – гори прості у своїй величі, суворі й щедрі водночас, як і люди, які живуть тут. Гуцули – народ глибоко віруючий, роботящий, гостинний. Бог наділив їх мистецьким даром, ґаздівським, а також навиками смачного куховарства. Тож не дивно, що гуцульська національна кухня відома далеко поза Україною.

Карпати для місцевих жителів – не лише рідний дім, а й джерело існування. Адже ліс – справжній годувальник: увесь літньо-осінній сезон триває заготівля грибів і ягід, а в чистих потоках виграє форель, з полонинських пасовищ господарі приносять запашну бриндзю, сир, молоко. Усе це – основа уславленої й улюбленої багатьма гуцульської кухні. Характерною її рисою є простота набору продуктів і доступність технології приготування. А традиційні місцеві овочеві, молочні, рибні та м’ясні страви мають високі смакові якості. Особливо якщо приготовлені в сільській печі, в глиняному чи чавунному горщику, без додавання різних штучних компонентів: жирів, барвників, ароматизаторів, згущувачів …

Господині-гуцулки – справжні берегині автентичної кухні. В кожної з них є свої таємниці приготування страв – і святкових, і на щодень, – які передаються в родині з покоління в покоління, а також запозичені в різних регіонах Карпатського краю. І це дуже похвально, що досвід передається від матері – доньці, від бабусі – внучці, сусідам. Подекуди добрі куховарські здібності мають і чоловіки.

Гуцульська кухня вирізняється простотою й водночас оригінальністю страв. Найбільш уживані тут продукти: кукурудзяні борошно й крупа, картопля, квасоля, гриби і, звичайно ж, бринза або «бриндзя», як ласкаво називають її самі гуцули.

Має гуцульська кулінарія свої, властиві тільки їй, традиційні страви. Це – бануш (банош), який готують з кукурудзяного борошна й сметани у чавунному казанку на відкритому вогні. До гуцульської кухні також відносяться: гуслянка (кисломолочний продукт), вурда (різновид овечого сиру), шупеня (страва з квасолі) та інші.

Гуцульська кухня надзвичайно багата національними традиціями та розмаїттям страв. Тож читайте, варіть, смакуйте гуцульськими стравами, частуйте ними рідних, друзів, знайомих. І хай у вашому гостинному домі пахне Карпатами.

P.S. Замовити книгу можна за моб. тел. 067-671-1558

Анна ГРАПЕНЮК,
для IA ZIK

Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2016/11/21/gutsuly_na_kuhni_994733

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 688 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0