Головна » 2018 » Травень » 23 » Фестиваль «Полонинська ватра» в Путилі
16:40
Фестиваль «Полонинська ватра» в Путилі

 За уставленим звичаєм, у пору, коли весна зустрічається із літом, голос гуцульської трембіти кличе горян та гостей до Путильщини, на яскраве полонинське дійство.

Вже 53 рік поспіль відбувається це свято в самому центрі Буковинської Гуцульщини – селищі Путила. Після того як святкова хода у супроводі зведеної троїстої музики прибула до стадіону «Карпати» - розпочалося дійство.

На свято, з нагоди виходу на полонини прибули багато гостей з різних районів Буковини та сусідньої Івано-Франківської області. Так, із сцени до шанованого товариства звернулися заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Ігор Богатирець, голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян, директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Варжевський, голова  ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк. Також горян привітали парламентарі Василь Омельченко та Іван Рибак. Від імені Управи ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина»            Дмитро Стефлюк вручив подяки:

 

  • Василю Мельнику – директору НПП «Черемоський»;
  • Юрію Штефуряку – приватному підприємцю з села Усть Путила;
  • Марії Лахман – майстрині вишивальниці;
  • Івану  Томнюку – цимбалісту будинку культури с. Дехтинець
  • Людмилі Федюк – журналісту газети «Карпати»

за  збереження та примноження Гуцульської культури та з нагоди 53–го свята «Полонинська Ватра».

Далі, за традицією, між шанованих трударів обрали кращого – голову сільськогосподарського товариства «Дари Гуцульщини» Сергія Терена, який і став Ватагом полонинського свята 2018. Між тим свято набирало обертів і вже навколо запаленої ватри путильчани танцювали запальну гуцулку.

Притаманному тільки гуцулам колориту додав святу символічний полонинський хід, який очолив ватаг. Молоді гуцулики, вправно справлялись із причепуреними до свята конями, а трудові колективи почергово демонстрували на машинах свої надбання.

На сцені не стихала гуцульська музика, а аматори народної самодіяльності, талановиті співаки, в тому числі і Заслужений артист України Василь Данилюк вже готувались познайомити людей із своєю творчістю.

В рамках дійства проходила святкова безпрограшна лотерея. Придбавши квиток його власники, в один момент, ставали володарями різноманітних призів, головний з яких – овечку отримала майстриня-вишивальниця із багаторічним стажем Марія Лахман.

Для бажаючих пізнати таїнство виготовлення полонинського сиру, гуцульського хліба - кулеші спеціально проведено майстрер-клас із приготування місцевих смаколиків.

  • свята веселились кожен на свій смак, хтось переглядав та купував вироби народних умільців, комусь до вподоби припала гуцульська продукція, якою можна було посмакувати та придбати для родини. Забави були і для дітей і для дорослих.
Категорія: Новини Буковинської Гуцульщини | Переглядів: 662 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0