Головна » Архів матеріалів

"Етнографічний музей старожитностей Гуцульщини" в селі Криворівня знайомить гостей краю з етносоціальною системою Гуцульщини, його араїчними складовими: збиральництвом, мисливством і рибальством, пастушим полонинським господарством, дерев'яною архітектурою і будівництвом, гірськими  лісорозробками та лісосплавом, керамікою, мосяжництвом, чинбарством, боднарством, та ін. На жаль, деякі з цих етносоціальних складових Гуцульських Карпат є історично втраченими. Два розділи музею характеризують події Першої та Другої світових війн. Дві світові війни на теренах Гуцульщини своїми масовими людськими жертвами, жахливими руйнуваннями вкрай негативно вплинули та докорінно погіршили стан соціально-економічного та культурно-духовного життя Гуцульщини, який досяг свого найбільшого розквіту 1914 року, саме перед початком Першої світової війни.

Контактні дані:
78710 
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Криворівня
пр. Царина 29
 
0678020951 
0689751468
 
Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 1412 | Додав: Tall_Admin | Дата: 02.06.2016

26 травня 2016 року у м. Рахові, на базі Карпатського біосферного заповідника, у рамках експедиції в Україну студентів та викладачів німецького університету сталого розвитку (м. Еберсвальде) та коледжу університету міста Рітл (Великобританія) і з нагоди 45-річчя прийняття міжурядової та міждисциплінарної Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» пройшов міжнародний науково-практичний семінар «Роль програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» у збереженні та вивченні природних та культурних цінностей Європи». У його роботі взяли участь науковці, керівники й спеціалісти природоохоронних установ та навчально-освітніх закладів, представники органів місцевого самоврядування, викладачі та студенти зарубіжних та українських вищих навчальних закладів.

Професор цього університету П’єр Ібіш детально зупинився на досвіді Німеччини з підготовки кадрів зі сталого розвитку для багатьох країн світу. Як член німецької урядової делегації на четвертому Світовому конгресі біосферних резерватів, який пройшов у березні ц. р. у Лімі (столиця Перу), зупинився також на лімському плані дій щодо стратегії МАБ ЮНЕСКО на найближчі 10 років та його значенні для українських біосферних резерватів.

Голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» виступив з доповіддю на тему «Використання можливостей програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» для стабілізації екологічної та соціально-економічної ситуації в депресивних гірських населених пунктах Гуцульщини».

Про різноманітні аспекти реалізації програми МАБ ЮНЕСКО ішлось і в доповідях та повідомленнях Петера Гобсона – професора коледжу університету міста Рітл (Великобританія) та українських ораторів – доцента Ужгородського національного університету Василя Чумака, директора Карпатського біосферного заповідника Миколи Рибака та керівників національних природних парків «Яворівський», «Гуцульщина», «Верховинський» Михайла Біляка, Василя Пророчука та Михайла Нечая, директора Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру Олександра Геревича, голови села Луги Рахівського району Марини Шемоти та інших.

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 434 | Додав: Tall_Admin | Дата: 30.05.2016

11 травня у селищі Верховина відбулись заходи по вшануванню пам'яті першого  Голови Всеукраїнського об'єднаного товариства "Гуцульщина" Ватаманюка Дмитра Михайловича, який відійшов у вічність 11 травня 2015 року. З цієї нагоди у церкві Пресвятої Богородиці відбулась служба Божа яку провів отець Юрій  Стефлюк. В заходах взяли участь голови Товариства  Дмитро Стефлюк,  Верховинського відділення Михайло Нечай та  представники  Верховинського Товариства.

читати далі >

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 612 | Додав: Tall_Admin | Дата: 24.05.2016

Регіональна громадська організація освітян «Гуцульська освітянська рада» об’єднує всі загальноосвітні навчальні заклади Гуцульського регіону України. До цієї громадської організації, яку очолює завідувач Науково-дослідної лабораторії «Гуцульська етнопедагогіка і гуцульщинознавство», член-кореспондент НАПН України Петро Лосюк, входять загальноосвітні школи Галицької, Буковинської і Закарпатської Гуцульщини. Відомо, що згідно сучасного адміністративно-територіального устрою, до Гуцульського етнографічного регіону України відносяться: Верховинський, Косівський, Надвірнянський і Коломийський р-ни та Яремчанська міська рада Івано-Франківської обл.; Путильський і Вижницький р-ни Чернівецької обл.; Рахівський р-н Закарпатської обл.. Два десятиліття тому «Гуцульська освітянська рада» підтримала традицію спільного проведення на Гуцульщині регіональних Зльотів творчої учнівської молоді Гуцульщини, яку започаткував колишній начальник Вижницького відділу освіти Дмитро Никифоряк. Протягом цього часу науковці Відділення «Гуцульщина» НДІУ тісно співпрацювали із Науково-дослідною лабораторією «Гуцульська етнопедагогіка і гуцульщинознавство» та «Гуцульською освітянською радою» в підготовці і проведенні Зльотів творчої учнівської молоді Гуцульщини. 

         Цієї весни, 6 травня 2016 року, в Дихтинецькій ЗОШ І-ІІІ ст., Путильського р-ну, Чернівецької обл., було успішно проведено черговий ХІХ Зліт творчої учнівської молоді Гуцульщини. В даному заході взяли участь делегації учнів і педагогів ЗНЗ із всіх восьми районів Гуцульського краю. Вашій увазі пропонуються документальні фотографії про участь делегації учнів і педагогів шкіл Верховинського р-ну, Івано-Франківської обл., які успішно виступила на цьому регіональному конкурсі, одержавши 7 дипломів І ст., 10 дипломів ІІ ст. і 2 дипломи ІІІ ст.

читати далі >

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 696 | Додав: Tall_Admin | Дата: 23.05.2016

У травні минулого року, ювілейного для Всеукраїнського об’єднаного товариства «Гуцульщина», передчасно пішов з життя його засновник і багаторічний  очільник Дмитро Ватаманюк. Непоправна втрата вразила усіх гуцулів своєю несподіванкою.

На ІХ-му позачерговому з’їзді Всеукраїнського об’єднаного товариства «Гуцульщина», що відбувся 21 червня в конференц-залі Національного природного парку «Гуцульщина» у Косові, представники десяти осередків Прикарпаття, Буковини, Закарпаття, Львівщини обрали новим головою Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» знаного гуцула з Верховинщини Дмитра Стефлюка.

далі >

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 754 | Додав: Tall_Admin | Дата: 12.05.2016

« 1 2 ... 89 90 91 92 93 »