Головна » 2016 » Серпень » 9 » 7 СЕРПНЯ 2016 РОКУ ПУТИЛЬЩИНА ТРАДИЦІЙНО СВЯТКУВАЛА 182-ГУ РІЧНИЦЮ ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЮРІЯ ФЕДЬКОВИЧА (фото)
17:26
7 СЕРПНЯ 2016 РОКУ ПУТИЛЬЩИНА ТРАДИЦІЙНО СВЯТКУВАЛА 182-ГУ РІЧНИЦЮ ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЮРІЯ ФЕДЬКОВИЧА (фото)

Батьківщина Федьковича! Карпати підпирають українське небо. Це край висоти і чистоти духу. Сюди йдуть і йдуть люди, які прагнуть омити душу в чистих цілющих росах карпатських трав, піднятися духом до небесної блакиті, бо вони переконані, що «нема й нема кращого світа понад гуцульські гори»

            7 серпня 2016 року Путильщина традиційно святкувала річницю дня народження Юрія Федьковича. В ці дні вона прославляє свого сина, співця, Кобзаря, якому 08 серпня виповнилося 182 роки.

Пам’ять про нашого славного земляка живе в серцях вдячних нащадків. Свідченням цього є щорічне свято «Шовкова косиця», яке відбувається на родинному подвір’ї Ю.Федьковича. В цей день  вшанувати талант славного земляка зібралися його шанувальники – шановні путильчани та гості: Микола Савчук - голова райдержадміністрації, Руслана Скидан керуюча справами районної ради, Олег Стецевич заступник голови -керівник апарату облдержадміністрації, Тетяна Шарагова заступник начальника управління культури облдержадміністрації, Іван Пілат заступник директора учбово-методичного центру культури Буковини, Євдокія Антонюк-Гаврилащук завідувачка науково-методичного відділу Чернівецького обласного краєзнавчого музею, Людмила Черняк завідувачка відділом культури газети "Буковина" видавець, член спілки журналістів та краєзнавців України,Тамара Мінченко педагог,українознавець,заслужений працівник освіти України,громадсько-культурна діячка та Пресслужба обласної державної адміністрації.

   Всі присутні на святі, яке відбулося на садибі Юрія Федьковича, мали змогу поспілкуватися з поважними і відомими гостями, бо прийшли вони з теплими вітаннями з нагоди свята і щирою вдячністю за те, що ми пам’ятаємо нашу історію, не забуваємо хто ми, і чиї ми нащадки, шануємо тих, чиєю заповідною мрією було бачити рідний народ вільним і щасливим.

Звучали на садибі гуцульські мелодії, коломийки, співанки, та поетичні твори у виконанні аматорів самодіяльного мистецтва району та членів Путильського районного товариства «Гуцульщина», зокрема "Троїсті музики Путильщини" під керівництвом Василя Фрасинюка. Гуцульські співанки лунали понад садибою у виконанні фольклорного-етнографічного ансамблю "Гуцулочка" будинку культури села Яблониця під  керівництвом Параски Пилипко, літературно-музична композиціія "Отут я, брате мій, родився!" у виконанні переможців першого обласного конкурсу читців імені Ю. Федьковича, який започатковано у 2016 році Юлії Лукіної, Василя Чигрина та Інни Микиктюк. Хору районного будинку культури, керівник Світлана Бабюк, солістки народного аматорського оркестру народної музики "Полонина" Тетяна Кондряк та  Ангеліни  Логош вихованки центру дитячої та юнацької творчості, Ганнни Сорохан Коломийкарки районного будинку культури, Сергія Григоряка соліста-скрипаля, та  лірично-літературна композиція за віршами Ю.Федьковича "Вірне кохання" та "Емілія"під керівництвом  Марії Ліки.

Свято «Шовкова косиця» – це свято народного мистецтва, втілене у вишиванці, ткацтві... Вся територія садиби була заквітчана  виробами вишивальниць, різблярів, ткаль, писанкарів, художників.

Кожен, хто побував тут, душею, серцем, своїми думками ніби доторкнувся до тих часів, коли жив і творив наш славний Буковинський соловій.

Категорія: Новини Буковинської Гуцульщини | Переглядів: 581 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0