Головна » 2017 » Червень » 28

 

Міністр культури України Євген Нищук із головою Верховинської райдержадміністрації Олегом Лютим взяли участь у презентації книги «Як у Тіні» Павла Гудімова і Поліни Ліміної про видатного українського художника-графіка Георгія Якутовича.
 

Почесні гості спочатку відвідали літературно-меморіальний музей Івана Франка в Криворівні. Пізніше у Криворівнянській церкві Різдва Пресвятої Богородиці високопосадовець поспілкувався із отцем Іваном Рибаруком та відвідав музей ім. Михайла Грушевського, інформує Івано-Франківська ОДА.

далі ...

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 454 | Додав: Tall_Admin | Дата: 28.06.2017

 

 
Жива ватра "Полонинського літа" знову кличе у гори всіх, кому не байдужі українські традиції.

14-15 липня в селищі Верховина відбудеться обласне свято «Полонинське літо – 2017», пише Фіртка.

У програмі свята: запалення полонинської ватри, святкові полонинські дійства, виставка-ярмарок продукції, виробленої на полонинах, святковий концерт за участю мистецьких колективів регіону Гуцульщини та Прикарпаття, гуцульські розваги, розіграш святкової лотереї, народні гуляння.

 

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 435 | Додав: Tall_Admin | Дата: 28.06.2017

 

Однією з найвищих вершин Українських Карпат є Піп Іван Чорногірський. Таку назву гора отримала від того, що здалеку її обриси нагадували священика в рясі.

 

Ще до Першої світової польська влада на висоті понад 2 тисячі метрів звела тут обсерваторію. Взимку її засніжені руїни більше подібні на білого слона. Так народилася ще одна назва вершини, розташованої в межах Карпатського національного природного парку.

   

"Тут існує багато чуток. Наприклад, гуцули розповідають, що обсерваторія будувалася не як науково-дослідний центр, а як військовий і стратегічний об’єкт, там є шахти, підземелля, які між собою зв’язані. Розповідають і про привидів. Кажуть, що там блукають душі старих гуцулів, бо, коли вели будівництво обсерваторії, багато людей важко працювали, травмувались. Були й трагічні випадки. Все це обростає легендами. На самій горі, за розповідями, було язичницьке капище. Коли зводили цю обсерваторію, місцеві застерігали про невдале місце, бо тут порушений спокій. Але, скільки я тут несу службу, вночі зустрічав лише туристів", –розповідає рятувальник відділення пошуково-рятувального загону Верховинського ПРГ Василь Фіцак. 

далі ...

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 459 | Додав: Tall_Admin | Дата: 28.06.2017