Головна » 2017 » Січень » 13

   9 січня 1924 року народився вірменський і український кінорежисер, народний артист УРСР, лауреат Державної премії України ім. Тараса Шевченка Сергій Параджанов.

   З Україною пов’язана значна частина творчої біографії Сергія Параджанова. В Україні він створив фільми "Наталія Ужвій", "Золоті руки", "Думка" (всі – 1957), "Перший парубок" (1958), "Українська рапсодія" (1961), "Квітка на камені" (1962, у співавторстві з Анатолієм Слісаренком).

   Міжнародне визнання прийшло до Параджанова після екранізації в 1964 повісті Михайла Коцюбинського "Тіні забутих предків", відзнятого на Верховинщині.

   Відзначаючи 93 роки з дня народження Сергія Параджанова, неодмінно згадуємо про те, що виповнилося 53 роки його головному фільму – "Тіні забутих предків". Стрічка принесла міжнародну славу не тільки режисерові, а й операторові Юрію Іллєнку, художникові Георгію Якутовичу, акторам Іванові Миколайчуку, Ларисі Кадочниковій, Тетяні Бестаєвій, пише ДТ

   "Тіні" отримали 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них – 24 гран-прі) у 21 країні. Параджанову надсилали свої вітання Фелліні, Антоніоні, Куросава, а польський режисер Анджей Вайда став перед Параджановим на коліна й поцілував руку, дякуючи за цей шедевр.

читати далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 599 | Додав: Tall_Admin | Дата: 13.01.2017