Головна » 2018 » Січень » 14 » 100-річчя Гуцульської Республіки хочуть відзначити на обласному та загальнодержавному рівні
17:29
100-річчя Гуцульської Республіки хочуть відзначити на обласному та загальнодержавному рівні

Клочурак СтепанКлочурак Степан

8 листопада 2018 року минатиме 100 років з часу проголошення на Закарпатті Гуцульської Республіки, яка стала першим українським державним утворенням в нашій області. З цієї нагоди Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» звернулося до голови Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля з проханням вшанувати цю історичну подію на обласному та загальнодержавному рівні.

 

Зокрема, до 100-річчя Гуцульської Республіки пропонується встановити в Ужгороді, Рахові і Ясіні меморіальні таблиці на будинках і установах, пов’язаних із діячами та подіями Гуцульської Республіки; заснувати ювілейну медаль «100-річчя Гуцульської Республіки» й нагородити дослідників історії гуцульського краю, краєзнавців, громадських і культурних діячів; перейменувати старі або назвати нові вулиці і площі  іменами діячів Гуцульської Республіки; випустити в обіг ювілейну монету та поштову марку.

Товариство «Гуцульщина» також просить обласну адміністрацію провести до 100-річного ювілею наукові конференції та видати друком історичні та художні твори, присвячені Гуцульській Республіці, а керівнику першої української державності за Карпатами у 1918-1919 роках Степану Клочураку – посмертно присвоїти звання Героя України. До речі, свого часу таким чином було присвоєно звання Героя України і президенту Карпатської України Августину Волошину.

uzhgorod.net.ua

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 575 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0